Stresul cronic ar avea efecte negative asupra functiei ovariene

0
4437

Cercetatorii australieni afirma ca exista o legatura intre stresul cronic, problemele de fertilitate la femeie si nivelul ridicat de grelina cunoscut si sub numele de hormonul foamei.

Este cunoscut faptul ca, stresul cronic, rezultand in urma unei expuneri repetate si de durata la diferite surse de stres se afla la originea unor anumite afectiuni precum depresia, burn-out, alcoolism dar si boli cardiovasculare. Cercetatorii din cadrul Institutului din Melbourne au pus recent in lumina legaturile dintre stresul cronic si problemele de reproducere, in cadrul unui studiu preclinic care se intereseaza de un hormon care declanseaza foamea, grelina. Studiul sugereaza ca niveluri ridicate de grelina care stimuleaza apetitul si care este in egala masura eliberat in perioadele de stres, ar putea afecta unele aspecte ale fertilitatii femeilor.

Blocand receptorii grelinei la soareci femela au fost in masura sa reduca efectele negative ale stresului cronic asupra unui aspect esential al functiei ovariene.

Un posibil impact al rezervei ovariene

Stresul este o parte integranta a vietii noastre si majoritatea din noi reusim sa facem fata stresului intr-o maniera eficienta, fara probleme de sanatate majora. In cazul femeilor care au deja probleme cu fertilitatea, chiar si un impact minor asupra functiei ovariene poate avea o influenta mare asupra sanselor si momentul conceptiei. Grelina este un hormon metabolic aflat la originea senzatiei de foame, stimuleaza apetitul si favorizeaza stocarea grasimilor. Insa acesta din urma este eliberat si in caz de stres. De aceea nevoia de a manca ceva este prezenta atunci cand suntem mai stresati, mai emotivi sau mai presati.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here