Formularul 600, vizat pentru eliminare: Plata pe CNP sau stopajul la sursă, posibile alternative

0
4743

Formularul 600 ar putea să dispară în viitorul apropiat din circuitul declarațiilor fiscale, conform declarațiilor recente ale ministrului finanțelor, Ionuț Mișa.

Astfel, autoritățile se gândesc să introducă o plată în baza codului numeric personal (CNP) și chiar stopajul la sursă ori scutirea veniturilor extrasalariale. Formularul 600 este folosit pentru stabilirea contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru persoanele fizice care obțin, în esență, venituri independente.

În urma problemelor apărute luna asta după extinderea obligației depunerii formularului 600, autoritățile deja iau în calcul eliminarea documentului din circuitul fiscal. Cel puțin momentan, se pregătește o amânare a termenului-limită de depunere.

Chemat marți la Senat pentru dezbaterea situației privind formularul 600, Ionuț Mișa a explicat parlamentarilor că sunt luate în calcul mai multe măsuri posibile în ceea ce privește documentul. Astfel, o schimbare ar fi eliminarea obligației depunerii formularului 600 și introducerea plății pe CNP.

„Ne gândim la posibilitatea ca persoanele vizate să nu mai depună declarația 600 și plata să se facă pe bază de CNP”, a declarat ministrul finanțelor, conform Mediafax.

De asemenea, acesta a indicat că autoritățile se gândesc și la reintroducerea stopajului la sursă pentru persoanele fizice care sunt salariate și obțin venituri suplimentare pentru care datorează în prezent CAS și/sau CASS. Astfel, mai puține persoane ar trebui să depună formularul 600.

„La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate – să mergem pe varianta declarării”, a adăugat Ionuț Mișa.

O altă soluție discutată de specialiștii Finanțelor ar fi scutireapersoanelor fizice angajate de depunerea formularului 600 pentru veniturile extrasalariale obținute.

Vezi si:  Măsurile controversate care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie: Guvernul vine cu schimbări RADICALE

„Luăm în calcul o analiză în care o persoană este angajat și i se rețin contribuțiile pentru sănătate, iar pentru celelalte categorii [de venituri] să nu mai plătească aceste contribuții. Trebuie să facem o analiză, să vedem care este impactul bugetar și să luăm o decizie”, a spus Mișa, potrivit Agerpres.

În prezent, de exemplu, un angajat care obține dividende peste un anumit plafon este obligat să achite CASS suplimentar față de suma plătită deja de angajator pentru salarii.

În fine, referitor la situația celor care plătesc contribuții pentru veniturile estimate a fi obținute în acest an, s-ar putea introduce posibilitatea unei regularizări. Cu alte cuvinte, dacă persoana în cauză a achitat contribuțiile, deși în acest an nu va trece de plafonul legal de scutire, Fiscul să-i returneze banii.

Termenul pentru depunerea formularului 600 este 31 ianuarie 2018, însă acesta va fi prelungit, prin ordonanță de urgență, până la 1 martie 2018, conform Ministerului Finanțelor. Până anul trecut, formularul 600 era depus doar de PFA-uri pentru stabilirea CAS, însă din 2018 documentul se depune și pentru CASS și vizează mai multe categorii de contribuabili.

Concret, formularul 600 trebuie depus, pentru stabilirea CAS și CASS de achitat în 2018, de persoanele fizice care au obținut în 2017, printre altele, venituri din activități independente, venituri din chirii, venituri din dividende, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here