Jandarmul violent la proteste a fost identificat. Reacția instituției din care face parte

0
6018

Este anchetă la Jandarmerie după violenţele de la protestele de aseară. Mai mulţi oamenii s-au îmbrâncit cu jandarmii care încercau să împiedice mulţimea să blocheze centrul Bucureştiului. Unul dintre jandarmi a reacţionat violent, lovind cu pumnii mai mulți oameni.
S-a întâmplat în momentul în care manifestanţii au forţat gardurile pentru a pătrunde în Piaţa Universităţii. În imagini se vede cum jandarmul îi loveşte la întâmplare, cu pumnul, pe unii dintre protestatari. Unul dintre colegii săi a intervenit, i-a spus să se oprească şi l-a dat la o parte.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, a declarat la Digi24 că a fost vorba de o „acțiune individuală” a unui jandarm care probabil și-a pierdut calmul sub presiune. Georgian Enache a anunțat că se fac verificări interne și o „analiză serioasă” cu privire la acest incident, iar Jandarmeria nu va ezita să își asume, dacă va fi cazul, responsabilitatea care îi revine.

„Imaginile pe care dumneavoatră le-aţi prezentat sunt în atenţia conducerii Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti care va face o analiză serioasă asupra modului de acţiune de aseară. Ţin să precizez faptul că ceea ce vedeţi este o acţiune individuală a unui jandarm, care nu poate fi generalizată. La fel de bine cum nu putem pune o etichetă asupra protestatarilor din cauza faptului că mai multe persoane au încercat să intre în acea zonă cu obiecte periculoase. (…) Nu aş cataloga în niciun fel acţiunea colegului nostru. Acesta într-adevăr şi-a pierdut calmul sub presiunea mulţimii care încerca cu forţa să desfacă acel baraj de ordine şi siguranţă publică. Rămâne de analizat, nu vreau să mă antepronunţ şi nici nu vreau să facem judecăți sub presiune, urmează o procedură, suntem o structură miltiară, care ne- am asumat de fiecare dată atât părţile bune, cât şi cele mai puţin bune”, a declarat la Digi24 Georgian Enache.

El a explicat și ce s-a întâmplat la metrou și de ce au fost percheziționate unele persoane. Urmăriți-i declarațiile integrale în materialul video de mai sus.

Ulterior, Jandarmeria a făcut noi precizări pe contul de Facebook al instituției.

Astfel, Jandarmeria Capitalei anunţă că a identificat jandarmul care a fost filmat sâmbătă seară când lovea manifestanţii din Piaţa Universităţii, urmând ca, în baza anchetei interne, să fie stabilite cauzele care au dus la acest comportament. Reprezentanţii instituţiei subliniază că a fost o acţiune individuală şi nu a întregului dispozitiv, precizând că există situaţii în care jandarmii din prima linie pot fi supuşi unei presiuni mari care poate duce la astfel de comportamente, relatează News.ro.

Jandarmeria Capitalei informează că în cadrul anchetei interne va fi analizat punctual momentul în care jandarmul, a cărui identitate este cunoscută, a lovit manifestanţii din Piaţa Universităţii atunci când aceştia au rupt cordonul de jandarmi şi au împins gardurile de siguranţă, pentru a stabili ce anume a dus la o astfel de atitudine.

Reprezentanţii instituţiei afirmă că sunt situaţii în care jandarmii din prima linie, din cauza faptului că stau foarte multe ore în picioare în condiţii meteorologice deosebite, pot fi supuşi unei presiuni mari, care poate genera şi astfel de reacţii.

„Responsabilitatea acestei acţiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne. Explicaţiile însă sunt necesare pentru a înţelege întregul context şi a nu judeca distorsionat o misiune de ordine publică care, în ansamblu s-a desfăşurat în condiţii de normalitate, fără a exista incidente majore, persoane rănite sau distrugeri ale bunurilor publice”, se arată în mesajul postat de Jandarmeria Capitalei pe pagina sa de Facebook.

Aceasta precizează, referitor la situaţia din pasajul de la Universitate, că decizia de a bloca, în intervale scurte de timp, accesul persoanelor în Piaţă a fost luată pentru a evita apariţia unor busculade, pentru că Piaţa Universităţii era blocată şi „era nevoie de o ieşire controlată a persoanelor”. În ceea ce priveşte filtrele, acestea au avut scop preventiv, precizează Jandarmeria, iar filtrele şi-au dovedit eficienţa, pentru că în urma controalelor au fost găsite mai multe obiecte periculoase. Persoanele care aveau asupra lor astfel de obiecte au fost duse la Poliţie, iar pe numele lor au fost deschise dosare penale.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here