Pensii militare 2018. Ce militari și polițiști pot ieși la pensie anul acesta?

0
10200

În cazul militarilor și polițiștilor, pensia de serviciu pentru limită de vârstă se obține la atingerea vârstei-standard de pensionare, însă numai dacă persoanele în cauză au vechimea minimă necesară.

Bazându-ne pe aceste informații, putem prezenta astăzi cine se poate pensiona, cel puțin teoretic, pentru limită de vârstă. Sistemul pensiilor militare de stat a fost reintrodus în 2016, după ce timp de câțiva ani militarii și polițiștii au fost incluși în sistemul pensiilor publice.

Pensiile de stat pentru militari, polițiști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt reglementate, începând cu data de 1 ianuarie 2016, de Legea nr. 223/2015.

Pensiile de serviciu care se pot acorda acestor persoane sunt pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia pentru limită de vârstă, însă noi de axăm în acest articol doar pe cea din urmă.

Concret, pensia de serviciu pentru limită de vârstă se cuvine atunci când sunt îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiții:

  • solicitanții au împlinit vârsta-standard de pensionare pentru limită de vârstă;
  • solicitanții au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 ani reprezintă vechime în serviciu.

„Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (…) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”, scrie în actul normativ.

Din moment ce avem aceste informații, putem extrage din anexa amintită vârstele pe care trebuie să le aibă militarii și polițiștii care se pot pensiona pentru limită de vârstă în cursul anului 2018.

Ianuarie – martie 2018 (născuți în perioada aprilie – iunie 1961)
Vârsta standard de pensionare împlinită 56 de ani și nouă luni
Vechime efectivă cel puțin 25 de ani
Vechime în serviciu cel puțin 15 ani
Mai – iulie 2018 (născuți în perioada iulie – septembrie 1961)
Vârsta standard de pensionare împlinită 56 de ani și zece luni
Vechime efectivă cel puțin 25 de ani
Vechime în serviciu cel puțin 15 ani
Septembrie – noiembrie 2018 (născuți în perioada octombrie – decembrie 1961)
Vârsta standard de pensionare împlinită 56 de ani și 11 luni
Vechime efectivă cel puțin 25 de ani
Vechime în serviciu cel puțin 15 ani

Notă: Informațiile din tabelul de mai sus sunt extrase direct din Legea pensiilor militare de stat, fără ca redacția noastră să intervină asupra lor. Totodată, trebuie ținut cont că anumite persoane beneficiază de o reducere a vârstei-standard de pensionare pentru că au lucrat în condiții mai grele, acestea nefiind luate în calcul la întocmirea tabelului de mai sus.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here