Prima casă 2018: Plafonul garanțiilor din acest an, oficializat

0
3876

Pentru anul în curs, plafonul garanțiilor pentru programul “Prima casă” a fost stabilit la valoarea de două miliarde de lei, potrivit unui act normativ al Guvernului României, publicat astăzi în Monitorul Oficial.

Hotărârea Guvernului nr. 2/2018 pentru modificarea şi completarea HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”, aprobată de către Executiv săptămâna trecută și publicată astăzi în Monitorul Oficial, stabilește, pentru anul acesta, un plafon al garanțiilor pentru programul “Prima casă” de două miliarde de lei. Prevederile actului normativ se aplică chiar de astăzi.

Potrivit documentului, statul va acorda garanții persoanelor care doresc să construiască sau să achiziționeze o locuință până la atingerea acestui plafon, dar, din experiența anilor trecuți, ne putem aștepta și în 2018 la suplimentări ale plafonului de garantare.

În 2017, plafonul total de garantare pentru programul “Prima casă” a fost de 2,67 miliarde de lei, format din plafonul inițial de 2,5 miliarde și din suma rămasă nealocată din plafonul anului precedent.

Totodată, hotărârea aduce modificări privind simplificarea proceselor și evitarea birocratizării excesive, și anume prevede preluarea de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a obligației de a emite acordurile pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare sau grevare.

Aceste acorduri se emit în cazul respingerii cererilor de plată din cadrul programului “Prima casă”. În condițiile în care, în prezent, FNGCIMM procesează cererile finanțatorilor și pregătește documentația de întocmire a acordurilor de radiere, finanțatorii și beneficiarii acordurilor de radiere ar avea de așteptat cu mult mai puțin pentru primirea acestora, și anume cu cel puțin zece zile lucrătoare. Preluarea acestor responsabilități de către FNGCIMM va permite și informatizarea procedurii de radiere a ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare sau grevare.

O altă modificare apărută prin aprobarea hotărârii se referă la situația în care executarea silită a unei locuințe achiziționate sau construite prin programul „Prima casă” a fost finalizată. În aceste cazuri, MFP va transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) acordul de radiere a ipotecii și interdicțiilor din cartea funciară, iar ANAF comunică, la rândul său, finanțatorilor acest acord și faptul că executarea silită a locuinței a fost finalizată. Acest lucru se întâmplă pentru ca finanțatorii să radieze din cartea funciară ipoteca și interdicțiile instituite în favoarea statului.

Conform unui comunicat al Guvernului, de la lansarea programului „Prima casă” (2009) și până la sfârșitul lunii noiembrie 2017, au fost acordate 238.305 garanții și promisiuni de garantare, în valoare totală de 20,78 miliarde de lei.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here