Simptomele de anxietate pot fi primele semne de avertizare a instalării bolii Alzheimer, cu mulţi ani înainte ca disfuncţia cognitivă să devină evidentă, conform cercetătorilor de la Brigham and Women’s Hospital din Boston, Massachusetts.
„În loc să analizăm depresia ca un tot unitar, ne-am uitat la simptome specifice precum anxietatea”, a precizat Nancy Donovan, psihiatru şi autoarea studiului. „Atunci când am comparat cu alte simptome de depresie, precum tristeţea şi pierderea interesului, simptomele de anxietate au crescut odată cu timpul la cei cu niveluri mai ridicate de amyloid beta în creier”.
Amyloid beta este o proteină care a fost asociată cu boala Alzheimer în numeroase studii. Aceste molecule apar grupate şi formează bariere care întrerup comunicarea dintre neuroni, scrie Science Alert.
Această întrerupere este cel mai probabil responsabilă pentru apariţia bolii Alzheimer, dar poate fi, de asemenea, implicată în faza pre-clinică a condiţiei, chiar şi cu 10 ani înainte de diagnosticarea bolii.
Donovan şi colegii săi au analizat datele Harvard Ageing Brain Study, un studiu care a avut loc pe o perioadă de cinci ani asupra a 270 de femei şi bărbaţi sănătoşi cu vârstele cuprinse între 62 şi 90 de ani, astfel găsind niveluri ridicate de amyloid beta asociate cu simptome de anxietate ridicate.
„Acest lucru sugerează că simptomele de anxietate pot fi o manifestare a bolii Alzheimer înainte de instalarea condiţiei cognitive”, adaugă Donovan. „Dacă studiile viitoare vor arăta că anxietatea este un indicator timpuriu, poate fi important nu numai pentru identificarea persoanelor la care se poate instala boala Alzheimer, dar şi pentru tratarea condiţiei şi eventual eliminarea din faşă a acesteia”.