Luminile văzute pe cer în dimineața zilei de ieri, 26 decembrie, au fost pe larg discutate atât online, cât și în presă, iar explicațiile eronate, oferite de persoane de obicei bine informate, nu au făcut decât să perpetueze explicații eronate.
Nu a fost racheta Zenit, așa cum s-a speculat inițial, pentru simplul fapt că lansarea Zenit a avut loc abia peste 12 ore după observarea fenomenului pe cerul României (dar și a altor țări din regiune).
Nu a fost nici racheta chinezească Chang Zheng 2C, lansată în 25 decembrie la ora 21:44 pentru că:
- lansările din China de obicei nu au traiectoria pe deasupra Europei, cel puțin nu în primele faze ale zborului.
- evenimentul a avut loc la 10 ore după lansare, prea târziu pentru că acesta să fie generat de prima treaptă a rechetei (așa cum au fost norii creați deasupra Californiei de lansarea Falcon 9 din zilele trecute)
- dacă traiectoria ar fi adus totuși treptele superioare deasupra României, altitudinea ar fi fost prea înaltă pentru a fi vizibilă cu ochiul liber, plus că treptele superioare operează cu mult deasupra atmosferei, unde astfel de fenomene nu pot fi generate.
Nu a fost nici stația spațială Tiangong-1. Este adevărat că Agenția Spațială Chineză a anunțat că a pierdut controlul asupra stației (care este mai degrabă un modul) și că aceasta va reveni cândva în atmosferă, dar Tiangong-1 se află încă pe orbită, deci o putem șterge, deocamdată, de pe lista suspecților.
Nu a fost un meteor venit din cosmos, traiectoria și aspectul fenomenului din dimineața zilei de 26 decembrie este complet diferit de profilul unui meteor.
Ce s-a întâmplat totuși în dimineața zilei de 26 decembrie? Ei bine, Rusia a decis să testeze componentele unei rachete balistice intercontinentale RS-12M Topol, lansarea fiind efectuată din regiunea Astrahan din vestul Rusiei. Spre deosebire de lansările orbitale, testele militare ale Rusiei nu sunt neapărat anunțate public în prealabil, așa că este de înțeles dacă acest lucru a luat prin suprindere populația. Ce s-a observat pe cer se potrivește destul de bine cu un fenomen generat de prima treaptă a unei rachete, fie ea și suborbitală. Nu avem ora exactă a lansării RS-12M Topol, dar cominicatul de presă a venit în cursul zilei de ieri, ceea ce face această lansare cea mai potrivită explicație pentru fenomenul observat pe cer în dimineața zilei de 26 decembrie.
Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.