Miezul lui Marte este „lichid”, spre deosebire de cel al Pamantului

0
3111

Un studiu al undelor seismice care trec prin Marte confirma faptul ca nucleul planetei rosii este complet lichid.

Ce s-ar intampla daca Marte ar fi mult mai diferita de Pamant? Un studiu publicat in revista stiintifica PNAS pe 24 aprilie 2023 a oferit mai multe detalii despre nucleul planetei rosii, despre care se spune ca ar fi complet lichid, spre deosebire de cel al iubitei noastre planete albastre, care este solid. Aceste concluzii le confirma, de asemenea, pe cele publicate in The Science in iulie 2021.

In decembrie 2022, sonda spatiala Insight a murit la patru ani dupa ce a aterizat pe Marte. Rolul sau era de a studia structura interna a Planetei Rosii cu ajutorul pretiosului sau aliat, un seismometru francez numit SEIS. De-a lungul sederii sale, aceasta a inregistrat peste 1 300 de „cutremure” care i-au permis sa analizeze maruntaiele lui Marte.

Tocmai unele dintre aceste date le-au permis cercetatorilor sa ajunga astazi la concluzia ca nucleul planetei este lichid. Cu toate acestea, nu este vorba de apa. Acest miez lichid este compus dintr-un aliaj complet lichid, bazat pe fier, dar si pe 1/5 din elemente usoare, precum sulf sau oxigen. Aceasta este o proportie mai mare decat cea a nucleului Pamantului. Acesta din urma este compus dintr-o parte interioara solida si o parte exterioara lichida, care contine 80 pana la 85% fier.

Cutremure de mare magnitudine

In 1906, oamenii de stiinta au descoperit pentru prima data nucleul Pamantului, observand modul in care undele seismice erau afectate la trecerea prin el”, explica Vedran Lekic, profesor de geologie la Universitatea Maryland din Statele Unite si unul dintre autorii studiului. Mai mult de o suta de ani mai tarziu, aplicam cunostintele noastre despre undele seismice pe planeta Marte.

Doua evenimente in special i-au ajutat pe cercetatori sa ajunga la aceasta concluzie cu privire la nucleul lui Marte. Primul, denumit S0976a, este un „cutremur” de magnitudine 4,2 care a avut loc la 25 august 2021. Cel de-al doilea, numit S1000a, a avut loc 24 de zile mai tarziu si este rezultatul unui impact de meteorit. Magnitudinea sa a fost estimata la 4,1.

Lipsa unui camp magnetic de protectie

Structura miezului martian ar putea explica si de ce planeta nu are astazi un camp magnetic. Proprietatile nucleului planetei ne pot informa despre modul in care s-a format planeta si cum a evoluat in timp. Particularitatile nucleului Pamantului i-au permis acestuia sa produca un camp magnetic care ne protejeaza de vanturile solare si ne permite sa conservam apa. Nucleul lui Marte nu genereaza acest scut protector, astfel incat conditiile de la suprafata planetei sunt ostile vietii.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here