NASA dezvolta roboti uimitori « Transformers » pentru a explora Titan, o luna a lui Saturn

0
3315

Nasa este pe cale sa testeze un prototip pentru noul sau robot explorator, Shapeshifter. Insemnand literalmente, « metamorfoza », aceasta inovatie minunata in domeniul stiintei si al tehnologiei poate rula, zbura, sa faca speologie, poate pluti si poate intota. Doar atat!

Conceputa pentru a fi multifunctionala, prima versiune Shapeshifter este compusa din doi mini-roboti care se pot separa si pot deveni drone autonome si care pot forma mai apoi o structura unica.

In versiunea sa finala, ar trebui sa aiba 12 mini-roboti specializati intr-un anumit tip de deplasare.

Aceasta extrema modularitate va oferi posibilitatea de a explora fiecare coltisor al lunii lui Saturn, pentru care este facut robotul Transformers. Face parte din programul de cercetare Niac care finanteaza doar concepte revolutionare.

Avem foarte putine informatii despre compozitia de la suprafata Titanului. Teren stancos, lacuri de metan, criovulcani, avem acestea, dar nimeni nu est sigur de asta.

Acesti roboti verstili vor fi deci capabili sa se asambleze pentru a face fata diferitelor situatii pe pe Titan in timpul explorarii sale. S-au imaginat astfel sisteme versatile capabile sa traverseze orice tip de teren dar care sa fie in acelasi timp, suficient de compacte pentru a fi lansate de catre o racheta.

Deocamdata, inginerii de la NASA lucreaza cu imprimante 3D pentru a concepe prototipurile robotilor dar in viitor se vor putea realiza exemplare mai inovatoare car vor putea rezista celor mai dificile conditii

Pentru moment, nu este cunoscuta inca data de lansare a robotului care se metamorfozeaza. Dar, asteptand, un alt robot ar trebui sa plece pentru luna lui Saturn din anul 2026. Este vorba despre Dragonfly. Mai trebuie deci sa avem putina rabdare pana cand robotii transformabili vor decola pentru a ateriza pe Saturn.

 

 

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here