Oamenii de stiinta au gasit o solutie pentru a distruge unele “chimicale eterne”

0
3927

PFAS, o grupa de substante chimice sintetice, care se dezintegreaza extrem de lent, sunt prezente in numeroase obiecte din viata de zi cu zi si pot provoca grave probleme de sanatate.

Care este solutia?

O avansare majora in ceea ce priveste lupta impotriva poluarii. Joi, oamenii de stiinta au anuntat ca au reusit sa gaseasca o metoda pentru a distruge unii poluanti, cunoscuti sub denumirea de “chimicale eterne”, datorita rezistentei lor extreme si toxicitatii ridicate, prezente in numeroase obiecte din viata de zi cu zi si care pot provoca grave probleme de sanatate. Tehnica, care a necesitat temperaturi relativ scazute si produse reactive curente, a fost implementata de catre chimisti din Statele Unite ale Americii si China si lucrarile lor au fost publicate in revista Science.

Dezvoltate in anul 1940, PFAS-urile care se dezintegreaza extrem de lent, se regasesc in ambalaje, in sampoane, in tigaile antiaderente sau in unele produse de machiaj. Odata cu trecerea timpului, acestea s-au raspandit si in mediul nostru: apa, aer, sol, lacuri si rauri. Un studiu realizat in Suedia saptamana trecuta a scos la iveala faptul ca apa de ploaie este improprie pentru consum peste tot pe Pamant din cauza unui nivel mult prea ridicat de PFAS.

Fertilitate, obezitate, cancer, colesterol

Conform unor studii, expunerea la PFAS poate avea efecte nefaste asupra fertilitatii si dezvoltarii fatului. Poate duce la riscuri crescute de obezitate sau aparitiei unor tipuri de cancer (prostata, rinichi si testicule) si o crestere a nivelului de colesterol. In urma studiilor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista la ora actuala 12.000 de chimicale eterne. Mai exista si alte tipuri de PFAS insa fiecare are propriul sau punct slab. Daca oamenii de stiinta reusesc sa le identifice, vor sti cum sa le activeze pentru a le distruge cat mai repede cu putinta.

Sursa: https://www.20minutes.fr/sante/3339035-20220819-scientifiques-trouve-solution-detruire-certains-polluants-eternels

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here