Originile cuvântului ”China” derivă din dinastia Qin. Iată 20 de aspecte mai puţin cunoscute despre Republica Populară Chineză

0
8721

China este cunoscută pentru tradiţiile vechi de secole care sunt respectate şi în prezent. Însă, există nenumărate aspecte legate de ţară care sunt mai puţin cunoscute.

1. Originile cuvântului  ”China” derivă din dinastia Qin. Primul împărat al dinastiei Qin a fost Qin Shi Huang (260-210 î.Hr.).

2. De-a lungul timpului, numele capitalei Chinei s-a schimbat de mai multe ori. A fost cunoscută sub denumirea Dadu, Yanjing, Beiping, Perking sau Beijing, ce înseamna ”Capitala Nordică”.

3. China este considerată ca fiind una dintre cele mai vechi civilizaţii. Unii istorici sugerează că anul 6.000 î.Hr. reprezintă începutul civilizaţiei chineze.

4. În iulie 2012, China deţinea cea mai numeroasă populaţie din lume, 1,3 miliarde de oameni.

6. China mai este denumită şi Regatul Înflorit, multe dintre florile sau fructele originare din China sunt astăzi cultivate pe întregul glob.

7. Cel mai înalt munte din lume, cu o înălţime de  8.848 m a primit denumirea primului geodez din India, Sir George Everest. Chinezii cunosc muntele după denumirea Everest Qomolangma, ce înseamnă ”Mama Natură de pe Pământ”.

8. Steagul naţional al Chinei a fost adoptat în 1949 şi a fost arborat pentru prima oară în Piaţa Tiananmen, locul în care a avut loc cea mai mare adunare din lume, pe 1 octombrie 1949, ziua în care a fost stabilită Republica Populară Chineză. Culoarea roşie de pe steag reprezintă revoluţia, steaua mare comunismul şi toate celelalte stele mai mici reprezintă populaţia chineză.

9. Muntele Everest marchează graniţa dintre China şi Nepal.

10. Sunt o mulţime de limbi vorbite în China, inclusiv mandarina, wu, yue, xiang, minnan, hakka şi gan.

11. Aproximativ 47% din populaţie trăieşte în mediul urban.

Vezi si:  ''Moartea Neagră'' nu a fost răspândită în Europa de rozătoare. Specialiştii au descoperit principalii vinovaţi

12. Anual, în China au loc ciclonuri tropicale, inundaţii, cutremure, tsunamiuri şi secete.

13. Fluviul Yangtze din China este al patrulea cel mai mare din lume, ajungând la o lungime de 5.797 de km.

14. China deţine a doua cea mai mare economie din lume după SUA:

15. În 2003, China a devenit a treia ţară din lume care a trimis, cu succes, un om în spaţiu.

16. Marele Zid Chinezesc este cea mai mare structură construită de om. Aceasta se întinde pe 8.850 de kilometri.

17. Cel mai popular urs panda trăieşte în apropierea fluviului Yangtze din China.

18. Jocurile Olimpice din 2008 au fost cele mai costisitoare din istorie. Suma totală s-a ridicat la 40 de miliarde de dolari.

19.  Pe 1 octombrie, chinezii sărbătoresc ziua naţională a înfăptuirii Republicii Populare Chineze.

20. Imnul naţional al Chinei este denumit ”Yiyonggjun Jinxingqu” ce înseamnă Marşul Voluntarilor, scris în 1933 de poetul Tian Han şi compozitorul Nie Er.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here