10 lucruri pe care nu le stiai despre Romania

0
7293
fullonline

Sunt lucruri pe care le stie aproape oricine despre Romania: ca se afla in sud-estul Europei, ca revolutia din `89 a inlaturat regimul comunist, ca avem munti, dar si litoral, ca Gheorghe Hagi, Nadia Comaneci si Simona Halep sunt romani si multe altele. Sunt, insa, si multe lucruri mai putine cunoscute despre Romania, dar care ar merita sa fie stiute. Daca vrei sa cunosti Romania mai bine din punct de vedere geografic, cea mai buna varianta e sa incepi sa o descoperi, calatorind, lucru usor de facut daca utilizezi aplicatia online Harta Geografica a Romaniei. Daca ai o destinatie precisa, trebuie doar sa o introduci in aplicatie, iar astfel vei afla distanta rutiera pe care o ai de parcurs. In continuare, va prezentam cateva lucruri pe care, probabil, nu le stiati despre Romania.

  1. Primul oras din Europa cu iluminare publica electrica a fost Timisoara. De asemenea, Romania a dat Europei si primul castel in care iluminarea s-a facut in totalitate pe baza de curent electric, si anume Castelul Peles din Sinaia.
  2. Stiloul cu penita, probabil cel mai popular si elegant instrument de scris, a fost inventat de un roman, si anume de Petrache Poenaru, originar din Craiova.
  3. Site-ul The World Geography a votat Cascasa Bigar din Caras-Severin drept cea mai frumoasa cascada din lume. Specialistii care au votat au fost impresionati de modul special in care curge apa acestei cascade.
  4. Sibiul gazduieste al doilea cel mai mare muzeu in aer liber din Europa, Muzeul Astra, care reprezinta, de fapt, un complex de mai multe muzee cu privire la cultura, civilizatie, natura.
  5. Romania este tara cu cele mai multe resurse de aur din Europa.
  6. Statuia Chipul lui Decebal, sculptat intr-o stanca la Canalele Dunarii, este cea mai inalta sculptura din Europa, masurand 55 de metri inaltime.
  7. Cea mai mare orga din Europa se afla la Biserica Neagra din Brasov si conte 4 000 de tuburi.
  8. Mihai Eminescu a dat lumii cea mai lunga poezie de dragoste din lume, „Luceafarul”, care are 98 de catrene.
  9. Romanul Gheorghe Leonida a sculptat chipul statuii lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, statuie inalta de 30 de metri si considerata o minune a sculpturii moderne.
  10. Actori de renume international precum Sylvester Stallone, Mel Gibson, Arnold Schwarzenegger au venit in Romania, in 2014, pentru a filma scene din partea a treia a filmului „The Expendables” (Eroi de sacrificiu). Asadar, daca ai vazut filmul si ti s-a parut ca recunosti unele locuri, nu te-ai inselat.
Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here