In Indonezia cerul a devenit rosu din cauza numeroaselor incendii

0
4998

De mai multe zile, in Indonezia zici ca a venit sfarsitul lumii. Cel putin asa au impresia cei care locuiesc in provincia Jambi. De vina sunt incendiile violente care au facut ravagii in insulele Sumatra si Borneo care au eliberat apoi in cer un nor gros de fum.

Imaginile si videoclipurile postate de cei de aici pe retelele sociale arata un cer rosu, extrem de ingrijorator.

« Nu, nu suntem pe Marte », scrie ironic un internaut, inainte de a descrie situatia. Iata Indonezia la ora 13 pe cand incendiul este gata sa devasteze padurea de aici.

Un meteorolog care a fost intervievat de catre BBC, a decalarat ca aceasta culoare a fost accentuata de catre particulele prezente in bruma, dar si de catre razele soarelui care si-au facut aparitia ziua.

In aceasta saptamana provincia Riau de pe Insula Sumatra a trebuit sa inchida sute de scoli pentru a se evita intoxicarea copiilor. La Borneo, 13000 de cladiri au trebuit sa fie si ele inchise. Mai ales cele unde invatau copiii. Impresionantul nor a ajuns si in alte locuri, precum si in tarile vecine, Malaiezia, mai ales, unde 2500 de scoli au fost si ele inchise.

In Indonezia, incendiile sunt din ce in ce mai frecvente la sfarsitul verii mai ales din cauza focurilor aprinse unde sunt exploatari agricole, in incercarea de a curata terenurile despadurite sau uscate. Aceasta practica genereaza in mod regulat nori foarte periculosi si nelinistitori care pot acoperi intreaga suprafata a Asiei de Sud-Est.  Incendiile au fost mai numeroase in acest an si au avut o mai mare amploare din cauza secetei, provocand locuitorilor de aici numeroase probleme respiratorii. Unii locuitori de aici s-au plans de faptul ca aceasta bruma « le-au ranit ochii si gatul ».

Pozele postate de catre oameni pe retelele sociale au fost atat de impresionante, incat unii chiar nu au crezut nicicum ca sunt reale.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here