Catherine Parr, singura sotie care a scapat de cruzimea regelui Henric al VIII-lea

0
0

In curs de difuzare in cinematografe, The Queen’s Game, cu Alicia Vikander si Jude Law, reviziteaza destinul fascinant al celei de-a sasea sotii a lui Barba Albastra al Angliei.

In familia celor sase sotii ale lui Henric al VIII-lea (1491-1547), am dori sa o alegem pe cea care i-a supravietuit. Mai putin cunoscuta decat sotia pe care a repudiat-o raspicat (Ecaterina de Aragon) si decat cele doua obraznice pe care le-a decapitat (Anne Boleyn si Catherine Howard), mult mai semnificativa decat furtivele Anne de Cleves si Jane Seymour, Catherine Parr (1512-1548) a fost totusi practic snobita de cinema pana acum. Un pic mai putin de catre televiziune, de vreme ce serialele The Tudors (2007) si Becoming Elizabeth (2022) o prezinta. Cu toate acestea, filmul The Queen’s Game al regizorului Karim Aïnouz este o frumoasa redescoperire, in chipul lui Alice Vikander. Este povestea unei femei puternice, curajoase si inteligente, care a fost uimitor de moderna pentru vremurile ei tulburi.

Catherine Parr, o femeie extrem de culta

Pentru a intelege impactul femeii care este acum considerata de multi drept cea mai mare regina consoarta din istoria Angliei, trebuie sa derulam firul scurtei sale vieti (36 de ani). Parintii Ecaterinei erau apropiati de Henric al VIII-lea si Ecaterina de Aragon. Cand s-a nascut, in 1512, copilei i s-a dat chiar numele nasei sale alese. Ea a demonstrat rapid un gust pentru arte si o aptitudine intelectuala care i-a permis sa jongleze cu franceza, latina, italiana si spaniola. Casatorita la 17 ani, a ramas vaduva la 21 de ani si s-a recasatorit cu un baron instarit. Catolic, John Neville a fost recrutat cu forta de rebelii papisti atunci cand Henric al VIII-lea s-a despartit de Roma. Socata, Catherine a cedat sirenelor Reformei.

Vezi si:  Cum a murit Ramses al -II-lea?

In 1543, dupa ce a devenit una dintre cele mai bogate vaduve din tara, s-a alaturat curtii. Ambitiosul Thomas Seymour – a carui sora Jane, regina consoarta, murise in urma nasterii mostenitorului tronului, Edward – a pus ochii pe ea. Dragostea era reciproca. Dar Henric al VIII-lea avea alte planuri pentru Catherine: sa o faca propria lui sotie. Si nimeni nu refuza sa devina sotia regelui! Nobila doamna avea toate motivele sa ezite.

Henric al VIII-lea, un rege crud

Nu cumva Henric al VIII-lea tocmai ii taiase pentru a doua oara capul sotiei sale? Suspectata de adulter, Catherine Howard nu avea nici macar 20 de ani! In plus, desi putea fi fermecator, acest suveran genial (compunea, juca si canta, printre alte talente) suferea de schimbari de dispozitie terifiante, urmarile unei comotii suferite in timpul unui turneu in 1536. In afara de cele doua sotii ale sale, Henric al VIII-lea ar fi executat aproape 60.000 de persoane in timpul domniei sale de 38 de ani. Slabit si de o rana purulenta la un picior, Henric a devenit un om obez, cantarind peste 135 de kilograme (si cu o talie de 135 cm), care era ajutat sa se deplaseze cu ajutorul unor curele si scripeti.

Catherine Parr, numita regina regenta

Cu toate acestea, noua regina si-a gasit repede echilibrul. Afectuoasa, ea l-a impacat pe rege cu fiicele sale, viitoarele regine Maria I (cunoscuta sub numele infam de Bloody Mary) si Elisabeta I, care, la fel ca Edward, au gasit in ea o mama surogat. Mai presus de toate, in 1544, Catherine a castigat respectul sotului ei, Barba Albastra, actionand cu maiestrie ca regenta atunci cand acesta a plecat sa lupte in Franta.

Vezi si:  24 ianuarie 1859: POPORUL A FĂCUT UNIREA !

Catherine Parr scapa  in ultimul moment

Henric al VIII-lea a fost, de asemenea, impresionat de cele doua carti (de rugaciuni) pe care le-a publicat sub propriul nume, o premiera pentru o femeie in Anglia. Totusi, aceste initiative teologice, care ii tradau protestantismul galopant, i-au adus si mania potentatilor catolici. Subliniind prietenia de lunga durata a reginei cu „eretica” Anne Askew (torturata si apoi arsa in Turnul Londrei), episcopul Stephen Gardiner a obtinut un mandat de arestare. Catherine Parr a scapat in extremis de ghilotina prin intoarcerea abila a regelui, care mai avea doar cateva luni de trait – a murit pe 28 ianuarie 1547.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/catherine-parr-la-seule-epouse-qui-a-echappe-a-la-cruaute-du-roi-henri-viii-11195026/

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here