Ce a provocat caderea Imperiului Roman?

0
8415

Este unul din cele mai marcante imperii din istorie, atat datorita longevitatii sale cat si prin cuceririle militare si politice. Imperiul Roman de Occident se prabuseste in secolul V dupa mai multe decenii de instabilitate politica, economica si militara.

Este una din primele date invatate la scoala: 476. Acest an corespunde cu caderea Imperiului Roman si marcheaza intrarea in perioada medievala. Cat despre motivele acestui declin, exista in ziua de azi numeroase teorii controversate din partea istoricilor. Edward Gibbon este de altfel primul din acestia care foloseste expresia de decandenta in opera sa.
Cum a putut un Imperiu vechi de 600 de ani sa se prabuseasca?

Imperiul Roman are parte, incepand cu secolul IV parte de o mare instabilitate imperiala marcata de coruptie si de defilarea unor imparati mai putin potriviti pentru a conduce un astfel de imperiu. Imparatul Alexandru Sever este asasinat in timp ce se afla in campanie militara. Din acest moment, armata este cea care alege imparatii care se succed intr-un ritm nebun pe o perioada de 50 de ani. Este anarhie politica.

Economia intampina din ce in ce mai multe probleme. Colectarea impozitelor devine din ce in ce mai dificila si rezervele Imperiului sunt reduse din cauza diferitelor invazii barbare. Pe plan social,Imperiul are parte de cele mai dificile momente. Modelul social este fragilizat: sclavii profita de instabilitatea politica pentru a fugi. Pe plan cultural, crestinismul se impune progresiv in timpul domniei lui Constantin (secolul IV) in detrimentul cultelor romane. Imperiul este slabit si la granita.

Imperiul roman de Orient, ultimul supravietuitor

Invaziile barbare se sfarsesc prin declinul Imperiului Roman. Incepand cu secolul III, persii fac primele incursiuni in Imperiu, urmati de germani incepand cu anul 235. Spre deosebire de Imperiul Roman de Occident, Imperiul Roman de Orient se mentine pana in anul 1453, in momentul caderii Constantinopolului, capitala Imperiului roman de Orient.

Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/quest-ce-qui-a-provoque-la-chute-de-lempire-romain-11183658/

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here