Putini sunt faraonii care au avut parte de o domnie atat de recunoscuta si de reusita ca si Ramses al-II-lea. Cu toate acestea, chiar daca viata sa este un exemplu de existenta regala, circumstantele mortii sale sunt, inca neclare pentru un numar mare de persoane.
Care sunt principalele teorii cu privire la moartea lui Ramses al-II-lea formulate de catre specialisti?
Locul in care se afla mormantul sau explica neclaritatea istorica care inconjoara moartea sa. Situat in Valea Regilor, corpul mumificat al faraonului Ramses al-lI-lea a avut parte de unele deplasari precum si neplaceri meteorologice de-a lungul timpului ceea ce a deteriorat enorm mormantul.
Viata si moartea lui Ramses al II-lea, marele faraon egiptean
Inainte de a muri la o varsta inaintata pentru acea epoca (90 de ani conform estimarilor), Ramses al-II-lea a fost un faraon cu o personalitate puternica al carui contributie la dezvoltarea Egiptului a fost extrem de apreciata de catre populatia epocii. Domnia sa figureaza printre cele mai lungi domnii ale epocii. A avut parte de un numar mare de victorii militare. Este cunoscut si pentru faptul ca a imbogatit tara. Sotia sa a fost si ea cunoscuta, s-a casatorit cu una din cele mai frumoase femei din epoca, Nefertiti, care avea o putere enorma asupra deciziilor luate de sotul sau.
Dupa moarte, Ramses al-II-lea este imbalsamat si mumificat conform traditiei egiptene a epocii. Corpul sau este asezat apoi in mormantul KV7 din Valea Regilor. Insa, mormantul este deteriorat dar si mumia faraonului. Au fost efectuate o serie de studii pentru a defini originea precisa a mortii lui Ramses al II-lea: boala reumatologica, infectie de origine dentara sau moarte naturala datorata varstei inaintate…nici in ziua de azi nu se cunoaste cu exactitate cauza mortii faraonului. Nicio teorie nu s-a confirmat…
Sursa: https://www.caminteresse.fr/histoire/comment-est-mort-ramses-ii-11178829/