De ce 11 noiembrie este zi de sarbatoare

0
5355

Armistitiul din data de 11 noiembrie este comemorat din 11 noiembrie 1922. O data aniversara menita sa simbolizeze incetarea tuturor conflictelor mondiale care implica Europa. Aceasta zi insa nu a reusit sa puna capat Primului Razboi Mondial.

Data de 11 noiembrie este decretata “sarbatoare nationala” pe data de 24 octombrie 1922. Cateva zile mai tarziu, pe data de 11 noiembrie 1922, comunele din Franta comemoreaza pentru prima data aniversarea capitularii germane care, patru ani mai tarziu, punea capat Primului Razboi Mondial. O zi transformata in sarbatoare, zi libera in unele regiuni din Franta. La ora 11, in a 11-a zi din a 11-a luna din anul 1918, mii de goarne s-au auzit, goarne care au cerut la unison incetarea focului in cadrul unui conflict fara precedent, care totalizeaza 18,6 milioane de morti.

O simpla incetare a focului

Pe data de 11 noiembrie 1918, la ora 5 si 15 minute, un armisttiu este semnat, menit sa puna capat in mod provizoriu a ceea ce se spera sa fie ultimul razboi mondial. Provizoiu deoarece, in fapte, aceasta recunoastere a victoriei Aliatilor de catre Germania nu reprezinta o capitulare ci o simpla incetare a focului timp de 33 de zile, reinnoita de mai multe ori si ramasa definitiva pe data de 28 iunie 1919 in urma tratatului de la Versailles. Premisele acestui sfarsit al conflictului 1914-1918 apar inca din luna iulie a anului 1918. In acea vara germanii inteleg ca nu mai exista nicio speranta de victorie. Trupele americane au debarcat deja pentru a le da o mana de ajutor francezilor si englezilor.

Armistitiul este semnat intr-un vagon, in inima padurii

Pe data de 9 noiembrie, Guillaume al II-lea abdica si se exileaza. Ramane de stabilit doar locul in care urmeaza sa se organizeze semnatura: se alege un loc izolat, capabil sa gazduiasca doua trenuri, unul pentru Aliati, altul pentru germani. In cele din urma, armistitiul este semnat in vagonul generalului Foch, in inima padurii.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here