Prohibitia in Statele Unite ale Americii

0
1734

Ceruta de religiosii puritani si de militantii progresisti, Prohibitia a fost instituita in Statele Unite ale Americii intre anii 1920-1933 si a produs efectele inverse fata de ceea ce se cauta, alimentand crima organizata si determinand cetatenii sa opteze pentru trangresiune.

La origine Prohibitia reprezenta vointa de a regenera o natiune

In secolul XIX, societatea americana este puternic marcata de fundamentalismul religios. O “mare trezire” pune stapanire pe teritoriile din Sud si din Midwest unde predicatorii itineranti predica din ce in ce mai mult o intepretare literala a bibliei. Aceasta practica are drept scop acela de a-l face pe Om mai bun si sa il tina departe de pacate printre care consumul de alcool.

Maine devine in anul 1846 primul stat care interzice vanzarea de bauturi alcoolice. I se alatura la scurt timp alte state precum Vermont, Rhode Island si Minnesota in 1852, Michigan in 1853, Connecticut in 1854 si alte 8 state in 1855. Sunt desemnate drept state “uscate” (dry), spre deosebire de statele “umede” (wet) in care inca se mai permite comercializarea alcoolului.

Pusa pe pauza din cauza Razboiului de Secesiune (1861-1865), lupta este reluata de catre femeile care sunt de parere ca alcoolul nu face decat sa favorizeze violenta domestica. Acestea vad in prohibitie o modalitate de a fi in sfarsit reprezentate pe scena politica.
In ciuda tuturor masurilor, americanii continua sa bea, intre anii 1903-1913, consumul de etanol creste considerabil…

La inceput de secol XX, Prohibitia incepe sa cucereasca din ce in ce mai multe persoane, femei si barbati deopotriva. Patronii considera alcoolismul sinonim al scaderii productivitatii pentru muncitorii lor angajati. In anul 1917, declaratia de razboi a Germaniei actioneaza drept element declansator si in decembrie, in acelasi an, al 18-lea amendament care interzice vanzarea de alcool este adoptat de Congres. Prohibitia este aplicata incepand cu data de 1 ianuarie 1920 si dureaza pana in anul 1933.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here