EBU confirmă: Finala Eurovision nu va fi în Ucraina

0
2397

Reprezentanţii Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), instituţia care organizează concursul Eurovision, au anunţat joi că înţeleg „decepţia” Ucrainei, căreia i-au retras calitatea de gazdă a următoarei ediţii a acestei competiţii muzicale din cauza riscurilor de securitate cauzate de invazia rusă, dar îşi menţin decizia de a organiza evenimentul în altă ţară, informează AFP.

După anunţul făcut de EBU pe 17 iunie, Ucraina şi-a exprimat vehement nemulţumirea şi a cerut „negocieri suplimentare”.

Însă EBU a confirmat şi şi-a justificat această alegere printr-un comunicat publicat joi.

„EBU a luat acea decizie pentru că este obligată să se asigure că toate condiţiile sunt întrunite pentru a garanta securitatea persoanelor participante la acest eveniment major”, au explicat reprezentanţii instituţiei în acest comunicat.

Organizarea concursului Eurovision în Ucraina „stârneşte îngrijorări legate de securitate, iar delegaţiile şi participanţii se arată la rândul lor reticenţi faţă de ideea de a se deplasa la faţa locului, din cauza continuării ostilităţilor”, au continuat organizatorii.

Cu toate acestea, EBU „înţelege perfect decepţia cauzată de decizia de a nu organiza concursul Eurovision 2023 în Ucraina, care a câştigat totuşi ediţia din 2022”.

Potrivit EBU, cel puţin 10.000 de persoane (personal tehnic, echipe şi jurnalişti, mai ales) sunt în general acreditate la acest concurs, inclusiv pentru a lucra de la faţa locului. Lor li se adaugă aproximativ 30.000 de fani, veniţi din lumea întreagă.

„Siguranţa şi bunăstarea lor sunt priorităţile noastre absolute”, a precizat EBU, care consideră „primordial” ca toate deciziile legate de o emisiune TV cu o astfel de anvergură „să fie luate de profesionişti din domeniul audiovizualului, independent de orice consideraţii politice”.

Organizatorii reamintesc că regulamentul concursului stipulează că evenimentul poate fi mutat în caz de forţă majoră, inclusiv din cauza războaielor.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here