Si daca secretul unei nopti odihnitoare de somn ar depinde de adidasii tai? Va explicam totul chiar acum.
Odata cu criza sanitara, 45% din persoane declara ca au inceput sa sufere de tulburari de somn. Si, acest procent urca la 54% in cazul persoanelor de peste 54 de ani. Atunci cand a debutat pandemia, numeroase au fost persoanele care au incercat sa isi imbunatateasca noptile de somn cu ajutorul unei activitati fizice. O idee foarte buna conform specialistilor.
Somnul este cheia bunastarii noastre fizice si psihice. Permite organismului nostru sa se restaureze. Si practica regulata a sportului aduce o multime de beneficii.
O eliberare de hormoni soporifici
Activitatea fizica provoaca o relaxare fizica si mentala datorita endorfinelor secretate de organismul nostru. Acesti asa-zisi hormoni ai fericirii reduc stresul, faciliteaza adormitul si imbuntatesc calitatea somnului. Un nivel ridicat de endorfine scade unumarul de treziri in timpul noptii. Sportul sporeste somnul lent si profund, cel mai recuperator pentru organismul nostru.
In plus, odata cu inaintarea in varsta, ciclul veghe-somn este mai dezorganizat si practica sportiva ne ajuta sa resincronizam acest ciclu.
Anduranta mai degraba decat performanta
Pentru nopti reparatoare, disciplinele sportive care presupun anduranta sunt cele mai indicate deoarece furnizeaza cea mai mare cantitate de endorfine. Mersul de jos, drumetiile, ciclsim, inot, golf, yoga, tai-chi, toate acestea sunt recomandate. Putem adauga ceea ce englezii numesc green gymnastic, adica gradinaritul.
La ora potrivita
Cel mai bine este sa evitam efortul cu minim trei ore inainte de a ne pune la somn. In schimb, putem sa ne plimbam, sa inotam, sa pedalam, sa facem yoga, toate acestea sunt recomandate inainte de a ne lasa in bratele lui Morfeu. Este esential sa mancam ceva lejer la cina. Un alt lucru bun inainte de somn sunt exercitiile de respiratie sau intinderile.