Fostul episcop de Huşi, implicat într-un scandal homosexual, s-a mutat în palatul în care a locuit Bartolomeu Anania, mare duhovnic şi cărturar. Cum arată clădirea

0
8619

Palatul în care a trăit mai bine de zece ani unul dintre marii duhovnici ai României, Bartolomeu Anania, a devenit locuinţa episcopului care în 2017 a provocat un scandal sexual fără precedent în Biserica Ortodoxă Română.

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanu, locuieşte în palatul de la Văratec, judeţul Neamţ, în care s-a retras fostul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, pentru a se dedica scrisului. Imobilul care l-a găzduit pe cel supranumit ”leul Ardealului” se află în administrarea Episcopiei Romanului şi Bacăului şi a fost pus la dispoziţia lui Corneliu Bârlădeanu, după ce acesta a refuzat alte două oferte.

Corneliu Bârlădeanu s-a retras din funcţia de episcop în luna august, anul trecut, la presiunile superiorilor, în urma unui scandal sexual, izbucnit după ce el însuşi a mers la DNA să reclame că mai mulţi preoţi în şantajează cu materiale compromiţătoare.

După finalizarea anchetei DNA, în spaţiul public a apărut unul dintre un filmuleţe cu care Corneliu Bârlădeanul era şantajat. În imagini, acesta apărea în ipostaze intime alături de un alt bărbat.

Sinodul BOR a acceptat cerererea de retragere din funcţie şi a stabilit, odată cu vacantarea postului de episcop al Huşilor, ca fostul episcop să locuiască în jurisdicţia Episcopiei Devei şi Hunedoara într-o casă din localitatea Hăţăgel.

Palatul în care a locuit Bartolomeu Anania FOTO Mesagerul de Neamt

Retras din funcţie, dar privilegiat

După ce a vizitat-o, Corneliu Bârlădeanu a anunţat că nu doreşte să locuiască acolo, invocând că ar fi prea departe de casă. I-a fost făcută o altă ofertă de către Episcopia Romanului şi Bacăului, fiindu-i oferită o casă în oraşul Târgu Ocna, însă nici această propunere nu a fost agreată.

În final, fostul episcop al Huşilor a primit o a treia ofertă pe care a şi acceptat-o şi anume palatul de la Văratec în care a locuit în perioada 1982-1993 fostul Mitropolit al Clujului Bartolomeu Anania.
Considerat una dintre cele mai seamă personalităţi ale BOR, care a îmbinat într-un mod fericit religia şi cultura, ”leul Ardealului” s-a retras la Văratec pentru a scrie şi a locuit în palatul care aparţinuse fostului episcop al Romanului şi Bacăului Partenie.

Acum imobilul în care Bartolomeu Anania a realizat cea mai bogată activitate literară îl găzduieşte pe Corneliu Bârlădeanul. Acesta, potrivit localnicilor, este însoţit de doi călugări şi un şofer, cel mai probabil, fratele său, Florin Onilă, fost poliţist de frontieră.

Corneliu Bârlădeanu, în continuare ”Preasfinţit”

Chiar dacă şi-a pierdut funcţia, Corneliu Bârlădeanul are în continuare rang de episcop, statutul exact fiind episcop-retras, şi are în continuare statut de ”Preasfinţit”. Reprezentanţii Bisericii continuă să se adreseze cu această formulă atunci când fac referire la fostul episcop. Corneliu Bârlădeanul şi-ar fi pierdut aceste calităţi numai în cazul în care ar fi fost caterisit de consistoriul arhieresc, în a cărui judecată nu a mai intrat.

Fără o sancţiune care să ducă la pierderea titlului de episcop, Corneliu Bârlădeanul poate reveni oricând într-o funcţie similară celei ocupate la Episcopia Huşilor.

Până în prezent, singura voce fermă referitoare la viitorul fostului episcop Corneliu a fost cea a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, care a declarat că fostul episcop al Huşilor va fi un simplu monah, fără drept de slujire.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here