Olivier Nasti, desemnat bucătarul anului 2022

0
3570

Olivier Nasti, care deţine restaurantul Chambard în Alsacia, recompensat cu două stele Michelin, a fost ales maestrul bucătar al anului 2022 de ghidul gastronomic Gault et Millau, al cărui palmares a fost publicat luni, informează AFP.

Totodată, Sebastian Vauxion, premiat pentru preparatele sale consacrate deserturilor din Courchevel, a fost desemnat cel mai bun patiser al anului 2022.

Oul preparat la 64 de grade Celsius, cu gălbenuşul fiert la această temperatură şi ascuns sub albuşul unui alt ou precum un ravioli, este preparatul de marcă al lui Olivier Nasti, pe care maestrul bucătar francez l-a gătit şi într-o versiune mai simplă, la pachet, în timpul crizei sanitare provocate de pandemia de COVID-19. Capacitatea lui de a se adapta la situaţii de criză i-a adus, de altfel, mai multe premii gastronomice.

Pasionat de vânătoare, Olivier Nasti a reinventat şi preparatele tradiţionale bazate pe vânat: tartar de cerb cu caviar, pastramă de căprioară cu merişoare, iepure de câmp în foitaj.

Originar din regiunea Belfort, Olivier Nasti şi-a făcut ucenicia lucrând în castelul Servin, în restaurantul premiat din acel oraş şi coordonat de maestrul bucătar Dominique Mathy.

După ce a fost şi elev al bucătarului Olivier Roellinger, Olivier Nasti s-a mutat în anul 2000 în oraşul turistic Kaysersberg.

Desemnat în 2007 cel mai bun angajat din Franţa, s-a consacrat foarte repede culturii alsaciene, pe care o onorează prin preparate precum anghilă de Rhin uşor afumată şi decorată cu glazură de citrice.

La rândul său, Sebastien Vauxion, şi el un bucătar cu două stele, conduce Sarkara, unul dintre rarele restaurante din lume în care întreaga masă este creată în jurul deserturilor.

Într-un interviu acordat în luna septembrie, Sebastien Vauxion spunea că şi-a construit restaurantul într-un fel de „no man’s land” („ţară a nimănui”) şi că a asistat de atunci la apariţia mai multor preparate bazate pe acelaşi principiu ca şi al său: „gustări din universul desertului, dar nu al zahărului”.

Pentru „antreul-desert”, el propune o îngheţată cu ciuperci, nuci de cocos şi coji confiate de lămâie. Tipul său de „brânză-desert” este însoţit de biscuiţi din făină prăjită şi de un şerbet de plante proaspete.

Sebastien Vauxion, ca şi mentorul lui, Pierre Gagnaire, îşi bazează preparatele pe fructe şi legume.

Sfecla roşie, anghinarea, usturoiul şi tomata, toate se pretează unor preparate rafinate, asezonate cu citrice, fructe de sezon şi ierburi aromate.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here