Cele mai potrivite lentile de contact pentru incepatori

0
4335
lentile zilnice bioview

Trecerea de la traditionalii ochelari de vedere la o pereche de lentile de contact se poate dovedi o alegere extrem de inteligenta, care trebuie calculata minutios, punand in balanta avantajele si dezavantajele ambelor metode de corectie optica.

Ai decis ca a venit momentul sa renunti la ochelari in favoarea lentilelor de contact? Chiar daca la prima vedere pare o actiune simpla, la o cercetare mai amanuntita vei descoperi ca decizia nu este deloc una usoara. Lentilele de contact sunt clasificate in functie de multe aspecte, iar pentru a le alege pe cele potrivite pentru tine trebuie sa stii, in primul rand, detalii specifice legate de ochiul tau. Iata care sunt pasii de urmat pentru a te asigura ca porti lentilele de contact ideale pentru tine.

Aspecte de care ar trebui sa tii cont

In momentul in care te decizi să porti lentile de contact in permanenta sau ocazional, trecerea de la portul ochelarilor de vedere la lentile trebuie facuta urma unui consult de specialitate. Doar medicul oftalmolog iti poate spune ce tip/model de lentile ti se potriveste, indiferent daca vorbim despre lentilele cu dioptrii sau cele cosmetice/colorate.

La consultul medical, un prim pas important este reprezentat de alegerea si adaptarea lentilei de contact. Alegerea lentilelor de contact se face in functie de intentia de a purta lentila ocazional sau permanent. Adaptarea lentilei se face verificand daca marimea este corespunzatoare, daca pozitia ei pe ochi este buna (lentila nu trebuie sa fie nici larga pentru ca se poate mobiliza si nici fixa), daca aveti o vedere corespunzatoare si un confort foarte bun.

Vezi si:  Crește valoarea indemnizației de însoțitor pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate

La adaptarea lentilei, daca sunteti incepatori, sunteti informati despre modul in care trebuie utilizata lentila de contact, in acest sens vi se ofera un ghid de folosire a lentilelor de contact, despre succesiunea controalelor la medicul oftalmolog si despre situatiile care ar necesita prezentarea de urgenta intr-un cabinet oftalmologic.

Dupa ce ai prescriptia de la medic, poti sa te decizi asupra modelului preferat, bazandu-te pe o  gama variata de lentile de contact existenta pe piata si certificata conform celor mai ridicate standarde.

Dupa aceea, ar trebui sa iei in calcul si materialul utilizat la fabricarea lentilelor de contact. Mai exact, lentilele moi sunt foarte confortabile, usor de aplicat si au un continut mare de apa, pe cand lentilele rigide sunt mai durabile si mai rezistente la depozite,insa mai greu de adaptat, indeosebi in cazul ochilor sensibili.

In cazul in care optezi ppentru lentile cosmetice/colorate, trebuie sa alegi culoarea, care, atenție, poate diferi in functie de producator. Fiecare producator stabileste o paleta de culori standard sau conventionale din care poti sa optezi in functie de nuanta ochilor tai.

In functie de perioada de inlocuire, pe piata sunt disponibile lentile de contact cu inlocuire zilnica, cu inlocuire frecventa (la una sau la doua saptamani), lentile lunare, trimestriale sau anuale, care se inlocuiesc odata pe an, fiind destinate purtarii pe o durata indelungata de timp.

Calitatea si confortul vederii sunt asociate cu eficienta in dezinfectare. De aceea, trebuie sa te asiguri ca alegi solutia potrivita pentru curatarea si dezimfectarea lentilelor de contact. Alegerea solutiei depinde de tipul de lentile pe care ai ales ss il purti si de recomandarea medicului oftalmolog.

Vezi si:  “E ca pe timpul războiului”. Explicațiile autorităților pentru condițiile dintr-un spital din Timișoara

Lentile cu inlocuire zilnica: o solutie eficienta pentru incepatori

Lentilele de contact cu inlocuire zilnica sunt cea mai eficienta si practica alternativa la ochelarii de vedere pentru pacientii incepatori, aflati la prima pereche de ochelari.

Marele lor avantaj este ca, dintre toate tipurile de lentile de contact, cele de unica folosinta sunt cele mai sigure si cele mai usor de folosit de catre incepatori.

Spre deosebire de lentilele cu purtare zilnică (12h), lentilele cu purtare extinsa (12/24h) sau lentilele cu purtare continus (24/24h), lentilele de unică folosinta se pot purta o singură data, timp de 8–24h, fara sa dormi cu ele.

Lentile de unica folosinta nu necesita intretinere. Lipsa necesitatii de a le intretine si a le dezinfecta, face ca aceste lentile sa fie recomande mai ales noilor purtatori sau persoanelor care nu au timp sau posibilitatea de a le intretine in mod corespunzator, precum turistii, sportivii sau copii. La fiecare purtare se foloseste o lentila noua, sigilata si sterila, ce oferă un confort sporit fata de o lentila ce a fost purata deja 2–3 saptamani.

Asadar, chiar daca poate parea un obicei complicat pentru incepatori, purtarea lentilelor de contact iti poate usura viata considerabil. Asta mai ales daca se urmeaza pasii necesari pentru achizitionarea lor potrivita si după ce te-ai obisnuit cu aplicarea si ingrijirea lor.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here