„Păzea, vin ultraşii!”: membrii galeriilor îşi anunţă pe internet prezenţa la protestul anticorupţie organizat pe 20 ianuarie. Ce spun iniţiatorii acţiunii şi şefii galeriilor invocate

0
10404
Mai multe persoane arunca cu obiecte si faclii aprinse in jandarmi, in timpul unui protest fata de proiectele adoptate de Executiv privind gratierea si modificarea Codurilor penale, in Capitala, miercuri 1 februarie 2017. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Protestele susţinute împotriva corupţiei organizate în ultimul an, în marile oraşe ale României, au adunat sute de mii de oameni în stradă. Cu excepţia unor incidente izolate, manifestările au fost paşnice şi nu s-au înregistrat altercaţii cu forţele de ordine. Totuşi, pe 20 ianuarie 2018 lucrurile s-ar putea complica.

Protestele susţinute împotriva corupţiei organizate în ultimul an, în marile oraşe ale României, au adunat sute de mii de oameni în stradă. Cu excepţia unor incidente izolate, manifestările au fost paşnice şi nu s-au înregistrat altercaţii cu forţele de ordine. Totuşi, pe 20 ianuarie 2018 lucrurile s-ar putea complica, asta pentru că în mediul online s-a propagat deja un mesaj ciudat, aparent revendicat de doi adolescenţi, conform căruia galeriile echipelor de fotbal din România ar urma să iasă şi ele în stradă.

Într-un eveniment pe Facebook distribuit şi de contul Ultras România (unul din cele mai importante din online în lumea membrilor de galerii) se anunţă faptul că pe 20 ianuarie va fi organizat un marş de la Gara de Nord din Bucureşti şi până în Piaţa Victoriei, între cei care urmează să participe fiind suporterii celor de la Rapid şi de la Poli Timişoara.

Iată întregul comunicat:

”Scriu aici pentru noi, baietii stadioanelor, indiferent de ce echipe sustinem. Cand a fost chestia cu imigrantii in Polonia, ultrasii dintre cei mai rai de fenomen, Legia, Lech Poznan, Lechia, Slask, etc, au facut pace si au luptat impotriva guvernului mafiot cu privire la aducerea a zeci de mii de imigranti in Polonia. A fost un adevarat arsenal in Varsovia , s au grupat toti si au fost mereu alaturi. La noi de ce nu se poate? Doar luptam pentru acelasi lucru. Sa ne avem macar o zi ca niste camarazi adevarati, romani demni cu onoare si macar sa incercam sa facem ceva pentru binele nostru, si sunt sigur ca ni se vor alatura si altii. Trebuie sa plecam de undeva. Pe 20 ianuarie ne vom intalni la Gara de Nord la ora 15:00 si vom pleca pe jos spre Piata Victoriei la ora 16:00. Multumim celor de la Rapid si de la Timisoara care ajuta mult la acest eveniment! aici e un scop comun,Romania! Nu echipa de club.Impreuna putem reusi,doar IMPREUNA!!!”.

Pagina de Facebook a evenimentului îi are ca autori pe doi tineri care se prezintă drept Matei Tudor, suporter dinamovist, şi „Ultras viola”, un suporter din Peluza Sud Timişoara. Primul, contactat de ProSport, a spus că: ”Totul este organizat de mine şi de liderul de la ACS Recaş. Dar avem un impact foarte puternic, mulţi vor să ni se alăture. Nu facem diferenţe, nu contează echipa ce o susţii, contează prezenţa ta. Multe pagini de ultraserie au distribuit evenimentul pentru ca mişcarea merge mai departe prin noi”. Întrebat care este motivul concret al ieşirii în stradă, Matei Tudor a explicat: ”Pentru că şi noi dorim să schimbăm ceva în ţară. Pot ieşi şi doctorii şi avocaţii, nu vrem să implicăm fenomenul ultra în politică, ieşim pentru binele ţării. Nu ieşim pentru violenţă, plecăm orgnizat. O să avem un reprezentant al Jandarmeiei Rommâne cu care putem purta un dialog în care să explicăm că nu se va întâmpla nimic. Vrem doar ca oamenii să vadă că şi ultraşii, suporterii în general, pot protesta paşnic. Vrem ca oamenii să vadă în noi unitate şi aşa sperăm ca pe viitor din unitatea noastră vor învăţa ceva. Nu contează echipa pe care o susţinem, noi reprezentăm strict România. Avem destui coordonatori încât mişcarea asta să intre în istorie. Cum şi polonezii au făcut front comun şi noi putem face. Fără violenţă!”.

Atât textul, cât şi mesajele care curg pe pagină sunt contradictorii şi interpretabile. Există nişte apeluri la calm şi la proteste paşnice, inclusiv din partea lui Matei Tudor, unul din iniţiatori, însă foarte mulţi care răspund îi înjură pe protestatarii anticorupţie şi afirmă că trebuie să se recurgă neapărat la violenţe. Este greu se spus dacă ne aflăm în faţa unui eveniment real sau a unei diversiuni create special pentru a-i descuraja pe oamenii de bună-credinţă să participe.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here