Femeile insarcinate pot transmite coronavirus bebelusului?

0
2448

O serie de studii stiintifice realizate recent cu privire la sarcina si Covid-19 nu sugereaza faptul ca femeile insarcinate pot transmite coronavirus bebelusului. Va spunem in acest articol tot ce stim pana in prezent.

Pandemia cu coronavirus a aratat unele particularitati care inca sunt studiate, nu se cunosc multe lucruri inca despre acest virus. Numeroase sunt femeile insarcinate care se intreaba daca pot transmite coronavirusul bebelusului lor.

In centrele de studii chinezesti s-au analizat deja unele lucruri, s-a incercat sa se afle daca femeia insarcinata ar putea transmite coronavirus bebelusului. Primele rezultate, chiar daca sunt limitate pentru moment, indica faptul ca nu exista o transmisie verticala.

Ce este o transmisie verticala ?

Fatul este legat de mama sa prin cordonul ombilical si placenta. Aceasta unitate anatomica si fiziologica transporta nutrientii din sangele mamei copilului aflat in dezvoltare. Substante si agenti patogeni circula in egala masura. Se vorbeste despre transmisie verticala atunci cand un agent patogen trece de la mama la fat prin aceasta unitate placentara in timpul dezvoltarii sarcinii. Cel mai actual exemplu, si cel mai raspandit de altfel, este virusul de imunodeficienta umana (HIV).

Insa transmisia verticala nu reprezinta singura modalitate de transmisie mama-bebelus care exista. In cazul nasterii naturale, fatul poate fi contaminat de infectiile mamei atunci cand intra in contact cu mucoasele sistemului repdroducator. Aceasta poarta numele de transmisie perinatala. Si laptele matern este o alta modalitate de transmisie.

Insa, conform protocolului, in majoritatea din maternitati, sugarii sunt izolati inca de la nastere pentru a observa evolutia. Cercetari mai aprofundate sunt necesare pentru a confirma sau infirma ipoteza conform careia o femeie insarcinata isi poate contamina bebelusul.

Chiar daca nu exista o transmisie verticala confirmata, o femeie insarcinata poate contracta o forma grava de coronavirus. Si, astfel sa complice sarcina. De aceea, preventia este deosebit de importanta la femeile insarcinate.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here