Comisia Europeană ajută statele care sprijină refugiații ucraineni

0
2958

Comisia Europeană prezintă acţiuni prin care ajută statele membre să răspundă nevoilor persoanelor care fug din calea războiului împotriva Ucrainei şi a populaţiei ucrainene.

În cele patru săptămâni de la invazia militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei în Ucraina, au sosit în UE aproximativ 3,5 milioane de persoane, în principal femei şi copii. Se estimează că aproximativ 6,5 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul ţării. Primirea oferită de UE celor care au intrat pe teritoriul său este marcată de prima activare din istorie a Directivei privind protecţia temporară, cu scopul de a oferi asistenţă rapidă şi un statut juridic clar. Dincolo de sprijinul imediat oferit în ceea ce priveşte asistenţa la frontiere, primirea şi protecţia civilă, UE ia astăzi măsuri suplimentare pentru a ajuta statele membre să se asigure că beneficiarii pot avea efectiv dreptul la educaţie, asistenţă medicală, cazare şi locuri de muncă – trăsături distinctive ale modului de viaţă european.

Sprijinul disponibil include:

Protecţie specială pentru copii: copiilor trebuie să li se garanteze accesul rapid la drepturile pe care le au, fără discriminare. Înregistrarea lor la intrarea în UE este esenţială. Strategia UE privind drepturile copilului oferă un cadru complet pentru protecţia şi respectarea drepturilor copilului. Coordonatorii naţionali numiţi în cadrul Garanţiei europene pentru copii au un rol esenţial de jucat în încurajarea şi coordonarea eforturilor atât la nivel naţional, cât şi cu autorităţile regionale şi locale. În acest context, se acordă o atenţie deosebită copiilor instituţionalizaţi (de exemplu, din orfelinate) şi copiilor expuşi riscului de trafic şi răpire. În plus, Comisia pregăteşte proceduri standard de operare specifice pentru transferarea minorilor neînsoţiţi.

Accesul la educaţie: sprijinirea elevilor, a studenţilor şi a profesorilor reprezintă o prioritate în aceste vremuri dificile. Comisia va reuni statele membre pentru a încuraja schimbul de experienţă şi pentru a identifica măsurile necesare pentru a le permite copiilor strămutaţi să îşi poată continua parcursul şcolar. Platforma „School Education Gateway” va servi drept ghişeu unic care va da acces la materiale educaţionale din Ucraina şi la materiale ale statelor membre în limba ucraineană. Va fi esenţial, de asemenea, să se valorifice capacităţile profesorilor ucraineni aflaţi printre persoanele nou-sosite în Europa. Comunitatea eTwinning poate ajuta grupurile create în spaţiul securizat al platformei pentru sprijinirea cadrelor didactice. Flexibilitatea pe care o oferă programul de finanţare Erasmus+ va fi utilizată pentru a sprijini accesul studenţilor refugiaţi la educaţie şi integrarea în instituţiile de învăţământ superior a profesorilor care fug din calea războiului.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here