Rusia expulzează zece diplomați români

0
3621

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Federaţia Rusă a declarat ‘personae non gratae’ 10 persoane de la Ambasada României la Moscova, ca o reacţie la gestul similar făcut de către România pe 5 aprilie 2022.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de MAE, decizia autorităţilor române din aprilie a avut la bază activităţile şi acţiunile a 10 oficiali ruşi, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

MAE reiterează condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a crimelor de război şi a altor crime internaţionale comise în această ţară de către forţele ruse.

Pe 5 aprilie, MAE anunţa că autorităţile române au decis declararea ca ‘personae non gratae’ pe teritoriul României a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Kremlinul a reacţionat vineri la apelurile premierului polonez Mateusz Morawiecki de a „smulge din rădăcină” „ideologia monstruoasă” a Rusiei, transmite Reuters.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a apreciat că „aceasta este chintesenţa urii împotriva ruşilor care, regretabil, a infectat ca o metastază întreaga conducere poloneză şi, în multe feluri, societatea poloneză”.

Într-un editorial din ziarul britanic Telegraph, Morawiecki afirmase marţi că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, este chiar mai periculos decât Hitler sau Stalin, din cauza armamentului avansat de care dispune.

„Această declaraţie şocantă este, din nefericire, isterică şi inacceptabilă”, a replicat Peskov prin intermediul presei.

Relaţiile oricum tensionate dintre Polonia, membră a NATO, şi Rusia s-au deteriorat şi mai mult după ce trupele ruse au invadat în 24 februarie Ucraina, care se învecinează cu ambele ţări.

Circa şase milioane de ucraineni s-au refugiat peste graniţe de la începutul războiului; mai mult de jumătate din ei au trecut în Polonia.

Guvernul de la Varşovia a susţinut permanent sancţiuni occidentale mai dure împotriva Moscovei şi a expulzat 45 de diplomaţi ruşi, ceea ce a determinat o retorsiune din partea Rusiei.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here