Imaginea Angelei Merkel, șifonată serios după ce Rusia a invadat Ucraina

0
2805

Pe 8 decembrie 2021, Angela Merkel părăsea puterea, cu popularitatea la apogeu. Un an mai târziu, steaua fostului cancelar german, considerată prea îngăduitoare cu Rusia lui Putin, a pălit, comentează AFP.

„Politica voastră rusă, (conducta de gaz germano-rusă) Nord Stream 2, drumurile desfundate, politica climatică. Ce fel de Germanie ne-ai lăsat?”, critică Bild, cel mai citit cotidian din Germania.

Aproximativ trei germani din patru (71%) nu doresc ca Angela Merkel să revină la conducere.

Iar în jocul comparaţiei cu succesorul ei social-democrat, Olaf Scholz, ea nu se demarcă, 43% estimând că s-ar descurca mai bine, faţă de 41% pentru actualul cancelar, potrivit unui sondaj Civey.

Pentru fosta lideră de 68 de ani, există un înainte şi un după 24 februarie, data invaziei ruse în Ucraina.

Ofensiva trupelor lui Vladimir Putin a spulberat într-adevăr bilanţul fostei lidere conservatoare, niciodată păcălită de adevărata natură a regimului rus, dar convinsă că „schimbarea prin comerţ” este posibilă.

Angela Merkel nu este singura responsabilă pentru această politică, parţial angajată după şocurile petroliere din anii 1970 de către predecesorii săi.

Dar ea poartă responsabilitatea „aprobării şi susţinerii” gazoductelor Nord Stream, a explicat pentru AFP politologa Ursula Münch.

„Nu mai putem admite astăzi că Merkel şi guvernul din acea perioadă nu au înţeles că aceste gazoducte se fac în detrimentul” Kievului, a subliniat ea.

În Ucraina, fostul cancelar a devenit una din personificările complezenţei occidentale ani îndelungaţi faţă de Moscova.

Au apărut etichete pe sticle de bere unde Merkel este comparată cu Joachim von Ribbentrop, şeful diplomaţiei naziste semnatar al Pactul germano-sovietic în 1939.

În faţa criticilor, Angela Merkel a fost nevoită să iasă din tăcere pentru a se justifica în mai multe interviuri acordate în ultimele săptămâni unor jurnalişti de încredere.

Fostul său ministru de finanţe Wolfgang Schäuble a criticat astfel la mijlocul lui noiembrie refuzul Angelei Merkel de a-şi face mea culpa cu privire la „erorile” comise de Germania.

„Nu am vrut să vedem” adevărata natură a regimului rus, şi-a exprimat regretul acest rival istoric al fostei lidere care a spus că nu o plasează pe lista sa de „mari cancelari” ai Germaniei alături de Konrad Adenauer, Willy Brandt şi Helmut Kohl.

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here