Curtea de Justitie a UE a decis: angajatilor li se poate interzice purtarea insemnelor religioase in public

0
2958

Opinia Curtii de Justitie a Uniunii Europene a fost formulata in urma plangerii unei femei din Belgia, care afirma ca angajatorul ei – o primarie – i-a interzis sa poate hijabul la serviciu. Dar Curtea de Justitie a UE atrage atentia ca aceasta masura trebuie aplicata strict in cazurile necesare.

Problema valului islamic divizeaza Europa de ani de zile

Angajata musulmana lucreaza la primaria din orasul belgian Ans. I s-a comunicat ca nu poate veni la birou purtand hijabul. Femeia a facut plangere la Curtea de Justitie a UE. Inca din 2021, Curtea exprimase opinia ca o angajata poate fi data afara de la serviciu daca nu renunta la purtarea hijabului, in cazul in care locul de munca presupune interactiunea cu publicul.

De altfel, imediat dupa aceea, primaria a modificat conditiile contractuale, precizand negru pe alb ca angajatii trebuie sa respecte neutralitatea deplina, asadar sa nu poarte la vedere simboluri ale credintei religioase sau ale unei ideologii.

Intrucat tribunalul de munca din Liege, Belgia, nu a reusit sa ia o decizie, chestiunea a fost trimisa la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Franta, legi drastice privind simbolurile religioase

Franta a interzis in termeni drastici afisarea simbolurilor si vesmintelor religioase in scoli de stat si in cladirile guvernamentale intrucat acestea incalca legile seculare ale republicii. Hijabul si alte acoperamante pentru cap au fost interzise in scolile de stat in 2004. Anul acesta, au fost interzise, in scolile de stat, si rochile lungi musulmane, abaya.

MM

Ai gasit cuvante in text care it sunt neclare? Cauta definitiile lor pe www.dexonline.net si imbogateste-ti vocabularul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here